Tulevat luennot

Ti 11.12. Suomalaista arkkitehtuuria Kiinassa

Luennoitsija: Pekka Salminen (professori, arkkitehti)
Paikka: Annantalo, auditorio
Aika: Ti 11.12. klo 17:15-18:45

Suomen vanhimpiin arkkitehtitoimistoihin lukeutuva PES-arkkitehtitoimisto on toiminut aktiivisesti Kiinassa vuodesta 2014  toteuttaen suuria rakennushankkeita ympäri Kiinaa. Vuonna 2011 yhtiö perusti Shanghaihin oman tytäryhtiön.  Uusin Kiina-hanke on juuri valmistunut Fujianin Fuzhoussa. PES-Arkkitehtien suunnittelema Strait Culture and Art Centre-kulttuurikeskus Fuzhoussa avattiin yleisölle 10.10.2018. Projektin pääsuunnittelija, arkkitehti Pekka Salminen kertoo seuran joulukuun Tiistailuennolla suomalaisen arkkitehdin kokemuksista Kiinassa.

Kuva: Fuzhoun Strait Culture and Art Centre (pesark.com)

Menneet luennot

Ti 16.10. Kiinalainen juttu – 33 Kiina-myyttiä, jotka vaativat kumoamista

Luennoitsija: Mari Manninen (tietokirjailija)
Paikka: Rikhardinkadun kirjasto
Aika: Ti 16.10. klo 17:15-18:45

Luulitko, että Pekingin ilmansaasteet ovat maailman pahimpien joukossa? Kuvittelitko, että kiinalaiset luontojaan suunnittelevat päätöksiään pitkälle? Oletko kuullut väitettävän, että vain Kiinan ystävämaat saavat pandoja? Tietokirjailija Mari Manninen on juuri kirjoittanut kirjan Kiinalainen juttu – 33 Kiina-myyttiä, jotka vaativat kumoamista. Nyt hän kertoo, mitkä ovat suomalaisten yleisimmät väärinkäsitykset Kiinasta. Miten ne ovat syntyneet? Miksi toimittajat ja jopa tutkijat lankeavat niihin yhä uudestaan?

Tilaisuudessa on mahdollisuus myös ostaa kirjaa tarjoushintaan 25,00 €
(norm. 31,00 €). Huomioithan maksuvälineenä tilaisuudessa käy vain käteinen.

Kirja tarjoushintaan Suomi-Kiina-seuran jäsenille myös netistä tilatessa! Lue lisää täältä.

Ti 25.9. Kiinan muuttuva media- ja viestintäkenttä

Luennoitsija: Mikko Puustinen (FM, EMBA)
Paikka: Lauttasaaren kirjasto
Aika: Ti 25.9. klo 17:15-18:45

Kiinan media- ja viestintäkenttä on kasvavan kiinnostuksen kohteena, mutta monille suuri tuntematon. Mitkä ovat siihen vaikuttavat keskeisimmät tekijät ja miltä sen kehitys lähivuosina näyttää? Luennoitsijana toimii  yli 15 vuotta Kiinan media- ja viestintäkenttään liittyvien asioiden parissa työskennellyt Kiina-asiantuntija Mikko Puustinen.

Ti 26.6. “Yhdenlaisissa äänissä ei ole mitään kuultavaa”
– Miesten välinen rakkaus Kiinan klassisessa kirjallisuudessa ja filosofiassa

Luennoitsija: Jyrki Kallio (FT)
Paikka: Metsätalo (Unioninkatu 40), 3. kerros, sali 8 (B313)
Aika: Ti 26.6. klo 17:15-18:45

Kuuluuko homoseksuaalisuus Kiinan perinteiseen kulttuuriin? Tätä kysytään nyt kiinalaisen kulttuuripiirin alueella kun Taiwan on ensimmäisenä Aasiassa hyväksymässä avioliitot samaa sukupuolta olevien henkilöiden välillä. Tutkija Jyrki Kallio kertoo, miten homoseksuaalisuutta erityisesti miesten välillä on kuvattu Kiinan klassisissa historiankirjoissa, runoissa ja romaaneissa, ja valottaa myös Mestari Kongin (Kungfutsen) näkemyksiä aiheeseen liittyen. Kirjallisuus osoittaa, että rakkaus ja seksi ovat Kiinassa aina olleet yhtä monimuotoisia kuin muuallakin maailmassa. Historiankirjat paljastavat puolestaan, että miesten välisille suhteille on ollut sijaa jopa keisarin hoveissa ainakin niin kauan, kun ne eivät vieneet liiaksi huomiota perheeltä ja hallintotehtäviltä. Luennon suositusalaikäraja on 15 vuotta.

Luento on osa Helsinki Pride 2018 -tapahtumaviikon ohjelmaa.

 

Ma 16.4. Kiinalainen lääketiede
(huom. poikkeuksellisesti maanantai!)

Luennoitsija: Helena Hallenberg (FT)
Paikka: Lauttasaaren kirjasto
Aika: Ma 16.4. klo 17-18:30

Mitä kiinalainen lääketiede on? Tule kuulemaan mm. akupunktuurin taustoista: mistä kiinalainen lääketiede on peräisin, miten se näkee terveyden ja sairauden ja minkälaisia hoitokeinoja se käyttää.
Pienen johdatuksen tähän laajaan aiheeseen tarjoaa Kiinassa opiskellut fil. tri, kiinalaisen terveydenhoidon terapeutti, tietokirjailija Helena Hallenberg, joka kertoo myös kiinalaista terveydenhoitoa käsittelevistä kirjoistaan.

www.huomen.net

 

20.3. Kiinalainen runous kautta aikojen

Luennoitsija: Pertti Seppälä (runoilija, kääntäjä ja kirjailija)

Paikka: Rikhardinkadun kirjasto, lukusali
Aika: Tiistai 20.3. klo: 17.00–19.00

Millaista klassista ja modernia runoutta Kiinassa on kirjoitettu? Mitkä ovat kiinalaisen runouden ominaispiirteet? Mikä on ollut runouden asema ja rooli perinteisessä kiinalaisessa yhteiskunnassa? Mitä kuuluu Kiinan runoudelle tänään?

Kiinalaisen runouden maailmoihin johdattelee suomentaja ja kirjailija Pertti Seppälä. Hän on perehtynyt erityisesti Kiinan klassiseen ja moderniin runouteen. Seppälä on kääntänyt alkukielestä ja varustanut selityksin useita suomenosvalikoimia kiinalaista runoutta.

12.2. Kiinalainen horoskooppi
(huom. poikkeuksellisesti maanantai!!)

Luennoitsija: Veli Rosenberg, konsultti
Paikka: Lauttasaaren kirjasto
Aika: Maanantai 12.2. klo: 17–18:30

Perjantaina 16. 2. alkaa koiran vuosi. Perinteisessä kiinalaisessa kalenterissa jokaisella vuodella on oma horoskooppieläimensä, jonka ominaisuuksien uskotaan heijastuvan vuoden tapahtumiin ja sen aikana syntyneiden ihmisten luonteeseen. Kiina sanoin ja kuvin -lehden päätoimittaja Veli Rosenberg opastaa kahdentoista eläinmerkin saloihin.

12.12. Silkkitiet

Luennoitsija: Harry Zilliacus, dosentti
Paikka: Lauttasaaren kirjasto
Aika: Tiistai 12. 12. klo: 17:15–18:45

Silkkitie-käsitettä on käytetty kuvaamaan tuntemattomia alueita sekä pitkiä ajanjaksoja.
Dosentti Harry Zilliacuksen Silkkitiet-luennolla osoitetaan, että käsite ei ole yksiselitteinen paikka tai reitti vaan itä/länsi-prosessi, jonka ilmentyminä ovat tavaroiden, ihmisten ja heidän ajatustensa levinneisyys.

Kuva: Silkkitien pohjoinen haara, Turfan (Zilliacus)

14. 11. Kiinan 19. puoluekokous

Luennoitsija: Jyrki Kallio, Ulkopoliittisen instituutin vanhempi tutkija
Paikka: Kulttuurikeskus Caisa (Mikonkatu 17 C, 2.krs)
Aika: Tiistai 14. 11. klo: 17:15–18:45

Mistä Kiinan viikon kestäneessä puoluekokouksessa puhuttiin? Mitä päätöksiä kokouksessa tehtiin? Millaisia seurauksia päätöksistä on Kiinalle? Entäpä muulle maailmalle?

Näihin kysymyksiin pyrkii vastaamaan Suomi-Kiina-seuran puheenjohtaja ja Ulkopoliittisen instituutin vanhempi tutkija Jyrki Kallio.

17. 10. Kiinalaisen nykykirjallisuuden suomentaminen

Luennoitsija: Rauno Sainio, kääntäjä
Paikka: Kulttuurikeskus Caisa (Mikonkatu 17 C, 2.krs)
Aika: Tiistai 17. 10. klo: 17:15–18:45

Millaisiin haasteisiin törmää kaunokirjallisuuden suomentaja, kun lähdekielenä on kiina? Kiinalaisia klassikoita ja runoutta on suomennettu runsain määrin, mutta suoraan kiinan kielestä suomennettua nykykaunokirjallisuutta on edelleen saatavilla vaivaiset toistakymmentä nimikettä. Vuonna 2014 kiinalaista kaunokirjallisuutta suomentavien määrä kaksinkertaistui yhdestä kahteen, kun Rauno Sainio suomensi ensimmäisen kiinalaisen romaaninsa. Parhaillaan hän viimeistelee jo kuudetta suomennostaan. Lokakuun Tiistailuennolla Sainio kertoo työstään suomentajana sekä työssä kohtaamistaan mielenkiintoisista haasteista. Luento sopii paitsi kiinan kielen ja kiinalaisen kulttuurin ystäville, myös kääntämisestä ja kielistä kiinnostuneille.

26. 9. Kiinan investoinnit Suomeen ja muualle

Luennoitsija: Iikka Korhonen, tutkimuspäällikkö, Suomen pankki
Paikka: Kulttuurikeskus Caisa (Mikonkatu 17 C, 2.krs)
Aika: Tiistai 26. 9. klo: 17:15–18:45

Kuinka paljon kiinalaiset yritykset ovat investoineet Suomeen ja muualle? Mille aloille kiinalaisten yritysten investoinnit keskittyvät? Näihin ja muihin kysymyksiin pyrkii vastaamaan tutkimuspäällikkö Iikka Korhonen Suomen Pankista.

11. 5. Kiinalainen shakki

Luennoitsija: Mikko Törnqvist
Paikka: Kulttuurikeskus Caisa, Kokoushuone 3 (Mikonkatu 17 C, 2.krs)
Aika: 11. 5. (HUOM POIKKEUKSELLISESTI TORSTAI) klo 17:15

Kiinalainen shakki (xiangqi) on yksi maailman pelatuimmista lautapeleistä. Lajin harrastajia on eri lähteiden mukaan 100-500 miljoonaa.
Kiinan katukuvasta kiinalaisen shakin pelaajia on lähes mahdoton olla bongaamatta: shakkiturnajaisia käydään kadunkulmilla ja kahviloissa päivin öin.

Nyt sinulla on oiva mahdollisuus päästä tutustumaan tähän osaan kiinalaista kulttuuria Mikko Törnqvistin opastuksella.
Törnqvist kertoo luennolla myös mahdollisuuksista ryhtyä lajin harrastajaksi ja osallistua kiinalaisen shakin Euroopan mestaruus- ja maailmanmestaruuskilpailuihin.

Järjestäjinä: Suomi–Kiina-seura ja Kiinalaisen shakin ystävät Suomessa ry

4. 4. Xi Jinping Kiinan johtajana

Luennoitsija: Jyrki Kallio (Ulkopoliittisen instituutin vanhempi tutkija, Kiina)
Paikka: Ulkopoliittisen instituutin auditorio, Ankkurikatu 5, 4. krs
Aika: 4. 4. klo 17:00

Kiinan puoluejohtaja ja presidentti Xi Jinping saapuu vierailulle Suomeen 5. 4. Vierailu ajoittuu hänen johtajakautensa puoliväliin. Hänet valittiin puoluejohtajaksi 2012, ja kuluvan vuoden syksyllä pidettävän Kiinan kommunistisen puolueen puoluekokouksen odotetaan nimittävän hänet toiselle viisivuotiskaudelle. Minkälainen on ollut hänen ensimmäinen kautensa Kiinan johtajana ja mitä on odotettavissa jatkokaudelta? Aiheesta luennoi Ulkopoliittisen instituutin vanhempi tutkija Jyrki Kallio.

Järjestäjinä Suomi–Kiina-seura ja Ulkopoliittinen instituutti

21. 3. Ensimmäisen parlamenttivaltuuskunnan matka Kiinaan 1956

Luennoitsija: Veli Rosenberg
Paikka: Annantalon auditorio (Annankatu 30, 00100 Helsinki)
Aika: 21.3. klo 17:00-18:30

Vuosi 1956 oli Suomen ja Kiinan välisissä suhteissa vilkasta valtuuskuntien vaihdon aikaa. Yksi tärkeimmistä suomalaisista valtuuskunnista kyseisenä vuonna oli eduskunnan puhemies V.J. Sukselaisen johtama parlamenttivaltuuskunta. Parlamenttivaltuuskunnan matka Kiinaan oli merkittävä tapaus sekä Suomen että Kiinan kansantasavallan historiassa. Valtuuskunta tapasi Kiinan koko korkeimman johdon, millaista ei ole enää vuosikymmeniin tapahtunut.

Kiina-asiantuntija Veli Rosenberg kertoo tiistaina 21.3. Annantalolla sanoin ja kuvin, keitä Suomesta matkusti Kiinaan ja millainen merkitys valtuuskunnilla oli maittemme välisiin suhteisiin. Tilaisuudessa esitetään myös matkasta tehty lyhyt dokumenttielokuva.

Kuva:
Eduskunnan puhemies V.J.Sukselainen, Kiinan kansankongressin pysyvän komitean puhemies Liu Shaoqi ja Kiinan kansantasavallan presidentti Mao Zedong kävelemässä ulos juhlasalista tapaamisensa jälkeen. (Suomi-Kiina-seuran kuva-arkisto)

 

 

Share →