Tulevat luennot

Ti 28.5. “Sitä ei koskaan tapahtunut ja siitä on jo paljon aikaa” – Taivaallisen rauhan aukion kevät 1989

Luennoitsija: Lauri Paltemaa, Itä-Aasian politiikan professori
Aika:  Ti 28.5. klo 17:15
Paikka: Metsätalo (Unioninkatu 40), sali 8

Taivaallisen rauhan aukion verilöylystä tulee kesäkuun 4.päivä kuluneeksi 30 vuotta. Mitä aukiolla oikeastaan tapahtui, miksi ja mitä siitä seurasi? Professori Lauri Paltemaa kertaa toukokuun Tiistailuennolla kevään 1989 tapahtumia, niiden seurauksia ja Kiinan hallituksen pyrkimyksiä hävittää tapahtumat historiankirjoituksesta ja yhteisestä muistista.

Menneet luennot

Ti 9.4. Musiikki, media ja internet Kiinassa

Luennoitsija: Jani Joenniemi, program director, Ears
Aika: Ti 9.4. klo 17:15
Paikka: Kulttuurikeskus Caisa (Kaikukatu 4 B, Leipätehdas), kokoushuone Vehnä

Suomi–Kiina-seuran huhtikuun Tiistailuennolla Jani Joenniemi avaa musiikki-, elokuva- ja mediateollisuuden kehitystä Kiinassa sekä muuttuvien digitaalisten alustojen ja palveluiden vaikutusta sisällöntuotantoon, jakeluun, markkinointiin ja tekijäoikeuksien valvontaan Kiinassa. Joenniemi on toiminut monenlaisissa tehtävissä luovilla aloilla edistäen liiketoimintaa Kiinan ja Suomen/ Euroopan välillä jo n. 15 vuotta, viime vuosina keskittyen erityisesti musiikki- ja media-alalle.

Su 17.3. Kiina, Hongkong ja Taiwan

Luennoitsija: Jyrki Kallio
Aika: Sunnuntai (HUOM!) klo: 15:50-16:15
Paikka: Korjaamon parvi

Maaliskuun Tiistailuento järjestetään poikkeuksellisesti sunnuntaina 17.3. osana Helsinki Cine Aasia -festivaalia.

Kiina, Hongkong ja Taiwan ovat kukin kulkeneet omaa erilaista tietään, mutta kaikkia yhdistää pitkä, yhteenkietoutunut historia. Millaiset ovat Hongkongin ja Taiwanin suhteet maailmanpolitiikan etulinjaan nousseeseen Kiinaan tänään? Aiheesta on keskustelemassa Ulkopoliittisen instituutin vanhempi tutkija Jyrki Kallio.

Keskustelutilaisuutta ennen Korjaamolla aiheeseen liittyen elokuvaesitys klo 14:00 A Family Tour
sekä keskustelutilaisuuden jälkeen
16:15 No. 1 Chung Yin Street.

Lisää elokuvafestivaalista:
helsinkicineaasia.fi/

Ma 4.2. Kiinalaisen uudenvuoden kirjallisuusluennot

Aika: Ma 4.2.2019 klo 16:15-19:15
Paikka: Keskustakirjasto Oodi, Kirjataivas (3.krs)

Kiinalainen erakkorunous

Luennoitsija: Pertti Seppälä
Aika: Ma 4.2. klo 16:15
Pertti Seppälä on tunnettu mm. sinologina, kirjailijana, kääntäjänä ja radiopersoonana. Hänen erikoisalaansa on kiinalainen runous klassisesta moderniin. Tällä hetkellä Seppälä on keskittynyt erityisesti erakkorunouteen. Vuonna 2015 Seppälältä ilmestyi Tang-dynastian (700-luku) aikana eläneen Wang Wein valittuja runoja sisältävä käännöskokoelma Vuorten sini. Syksyllä 2019 julkaistaan puolestaan Seppälän kiinalaista erakkorunoutta käsittelevä antologia viiden eri erakkorunoilijan teoksista noin tuhannen vuoden ajalta. Kiinalaisen uudenvuoden avausluennolla Seppälä kertoo yleisesti kiinalaisesta erakkorunoudesta sekä runoilija Wang Weista.

Kiina kymmenellä sanalla

Luennoitsija: Rauno Sainio
Aika: Ma 4.2. klo 17:15

Rauno Sainio on kielenkääntäjä ja toimittaja, joka keskittyy työssään erityisesti kiinankielisen kirjallisuuden suomentamiseen. Tammikuussa ilmestyi Sainion suomennos Yu Huan esseekokoelmasta Kiina kymmenellä sanalla. Kiinan tunnetuimpiin kirjailijoihin kuuluva Yu Hua on valinnut teoksessaan kymmenen sanaa, joista kukin tarjoaa oman näkökulman, josta tarkastella Kiinan muutosta, muutoksen syitä ja seurauksia, maan lähihistoriaa ja nykytilaa sekä kytköksiä menneisyyden ja tämän päivän välillä. Uudenvuoden luennollaan Sainio esittelee suomennosta ja avaa yleisölle teoksessa käsiteltäviä sanoja.

Wuxia-kirjallisuus

Luennoitsija: Riina Vuokko
Aika: Ma 4.2. klo 18:30

Riina Vuokko on kiinalaisen kirjallisuuden suomentaja. Syksyllä 2018 Vuokolta ilmestyi suomennos Jin Yongin teoksesta Soturin oppivuodet, joka on ensimmäinen osa Kotkasoturien taru -sarjasta ja samalla ensimmäinen suomennettu wuxia-teos. Kiinassa ja koko Itä-Aasiassa valtavan suosittu wuxia-kirjallisuus tarkoittaa historiallisia, usein fantasialla ryyditettyjä seikkailukertomuksia, joissa itämaiset taistelulajit ovat keskeisessä osassa. Vuokko kertoo Oodin uudenvuoden luennolla kääntäjä Rauno Sainion haastattelemana tuoreesta suomennoksestaan ja avaa wuxia-kirjallisuuden saloja.

Ti 22.1. ”Nousevat kiinalaisbrändit kaappaajien kynsissä Euroopassa

Luennoitsija: Jani Kaulo, Partner, Kolster Oy
Paikka: Lauttasaaren kirjasto
Aika: Ti 22.1. klo 17:15-18:45

Tavaramerkkien kaappaukset eivät ole enää yksisuuntainen ongelma, jossa länsimaalaiset yritykset joutuvat maksamaan sievoisia summia tavaramerkkioikeuksien palauttamiseksi Kiinan markkinoilla. Yhä useammat kiinalaiset brändit joutuvat vääriin käsiin Euroopassa – myös Suomessa. The Economist -lehti kirjoitti lokakuussa siitä, kuinka kiinalaiset brändinhaltijat kohtaavat samoja ongelmia Kiinan ulkopuolella kuin eurooppalaiset Kiinassa. Syytämme kiinalaisia mutta onko oma pesämmekään kunnossa?

Tule kuulemaan, kuinka The Economist -lehden haastattelema tavaramerkkijuristi Jani Kaulo kertoo kokemuksistaan kiinalaisten brändinhaltijoiden haasteista Euroopassa.

Ti 11.12. Suomalaista arkkitehtuuria Kiinassa

Luennoitsija: Pekka Salminen (professori, arkkitehti)
Paikka: Annantalo, auditorio
Aika: Ti 11.12. klo 17:15-18:45

Suomen vanhimpiin arkkitehtitoimistoihin lukeutuva PES-arkkitehtitoimisto on toiminut aktiivisesti Kiinassa vuodesta 2014  toteuttaen suuria rakennushankkeita ympäri Kiinaa. Vuonna 2011 yhtiö perusti Shanghaihin oman tytäryhtiön.  Uusin Kiina-hanke on juuri valmistunut Fujianin Fuzhoussa. PES-Arkkitehtien suunnittelema Strait Culture and Art Centre-kulttuurikeskus Fuzhoussa avattiin yleisölle 10.10.2018. Projektin pääsuunnittelija, arkkitehti Pekka Salminen kertoo seuran joulukuun Tiistailuennolla suomalaisen arkkitehdin kokemuksista Kiinassa.

Kuva: Fuzhoun Strait Culture and Art Centre (pesark.com)

Ti 16.10. Kiinalainen juttu – 33 Kiina-myyttiä, jotka vaativat kumoamista

Luennoitsija: Mari Manninen (tietokirjailija)
Paikka: Rikhardinkadun kirjasto
Aika: Ti 16.10. klo 17:15-18:45

Luulitko, että Pekingin ilmansaasteet ovat maailman pahimpien joukossa? Kuvittelitko, että kiinalaiset luontojaan suunnittelevat päätöksiään pitkälle? Oletko kuullut väitettävän, että vain Kiinan ystävämaat saavat pandoja? Tietokirjailija Mari Manninen on juuri kirjoittanut kirjan Kiinalainen juttu – 33 Kiina-myyttiä, jotka vaativat kumoamista. Nyt hän kertoo, mitkä ovat suomalaisten yleisimmät väärinkäsitykset Kiinasta. Miten ne ovat syntyneet? Miksi toimittajat ja jopa tutkijat lankeavat niihin yhä uudestaan?

Tilaisuudessa on mahdollisuus myös ostaa kirjaa tarjoushintaan 25,00 €
(norm. 31,00 €). Huomioithan maksuvälineenä tilaisuudessa käy vain käteinen.

Kirja tarjoushintaan Suomi-Kiina-seuran jäsenille myös netistä tilatessa! Lue lisää täältä.

Ti 25.9. Kiinan muuttuva media- ja viestintäkenttä

Luennoitsija: Mikko Puustinen (FM, EMBA)
Paikka: Lauttasaaren kirjasto
Aika: Ti 25.9. klo 17:15-18:45

Kiinan media- ja viestintäkenttä on kasvavan kiinnostuksen kohteena, mutta monille suuri tuntematon. Mitkä ovat siihen vaikuttavat keskeisimmät tekijät ja miltä sen kehitys lähivuosina näyttää? Luennoitsijana toimii  yli 15 vuotta Kiinan media- ja viestintäkenttään liittyvien asioiden parissa työskennellyt Kiina-asiantuntija Mikko Puustinen.

Ti 26.6. “Yhdenlaisissa äänissä ei ole mitään kuultavaa”
– Miesten välinen rakkaus Kiinan klassisessa kirjallisuudessa ja filosofiassa

Luennoitsija: Jyrki Kallio (FT)
Paikka: Metsätalo (Unioninkatu 40), 3. kerros, sali 8 (B313)
Aika: Ti 26.6. klo 17:15-18:45

Kuuluuko homoseksuaalisuus Kiinan perinteiseen kulttuuriin? Tätä kysytään nyt kiinalaisen kulttuuripiirin alueella kun Taiwan on ensimmäisenä Aasiassa hyväksymässä avioliitot samaa sukupuolta olevien henkilöiden välillä. Tutkija Jyrki Kallio kertoo, miten homoseksuaalisuutta erityisesti miesten välillä on kuvattu Kiinan klassisissa historiankirjoissa, runoissa ja romaaneissa, ja valottaa myös Mestari Kongin (Kungfutsen) näkemyksiä aiheeseen liittyen. Kirjallisuus osoittaa, että rakkaus ja seksi ovat Kiinassa aina olleet yhtä monimuotoisia kuin muuallakin maailmassa. Historiankirjat paljastavat puolestaan, että miesten välisille suhteille on ollut sijaa jopa keisarin hoveissa ainakin niin kauan, kun ne eivät vieneet liiaksi huomiota perheeltä ja hallintotehtäviltä. Luennon suositusalaikäraja on 15 vuotta.

Luento on osa Helsinki Pride 2018 -tapahtumaviikon ohjelmaa.

Share →