11. 5. Kiinalainen shakki

Luennoitsija: Mikko Törnqvist
Paikka: Kulttuurikeskus Caisa, Kokoushuone 3 (Mikonkatu 17 C, 2.krs)
Aika: 11. 5. (HUOM POIKKEUKSELLISESTI TORSTAI) klo 17:00

Kiinalainen shakki (xiangqi) on yksi maailman pelatuimmista lautapeleistä maailmassa. Lajin harrastajia on eri lähteiden mukaan 100-500 miljoonaa.
Kiinan katukuvasta kiinalaisen shakin pelaajia on lähes mahdoton olla bongaamatta: shakkiturnajaisia käydään kadunkulmilla ja kahviloissa päivin öin.

Nyt sinulla on oiva mahdollisuus päästä tutustumaan tähän osaan kiinalaista kulttuuria Mikko Törnqvistin opastuksella.
Törnqvist kertoo luennolla myös mahdollisuuksista ryhtyä lajin harrastajaksi ja osallistua kiinalaisen shakin Euroopan mestaruus- ja maailmanmestaruuskilpailuihin.

Järjestäjinä: Suomi–Kiina-seura ja Kiinalaisen shakin ystävät Suomessa ry

4. 4. Xi Jinping Kiinan johtajana

Luennoitsija: Jyrki Kallio (Ulkopoliittisen instituutin vanhempi tutkija, Kiina)
Paikka: Ulkopoliittisen instituutin auditorio, Ankkurikatu 5, 4. krs
Aika: 4. 4. klo 17:00

Kiinan puoluejohtaja ja presidentti Xi Jinping saapuu vierailulle Suomeen 5. 4. Vierailu ajoittuu hänen johtajakautensa puoliväliin. Hänet valittiin puoluejohtajaksi 2012, ja kuluvan vuoden syksyllä pidettävän Kiinan kommunistisen puolueen puoluekokouksen odotetaan nimittävän hänet toiselle viisivuotiskaudelle. Minkälainen on ollut hänen ensimmäinen kautensa Kiinan johtajana ja mitä on odotettavissa jatkokaudelta? Aiheesta luennoi Ulkopoliittisen instituutin vanhempi tutkija Jyrki Kallio.

Järjestäjinä Suomi–Kiina-seura ja Ulkopoliittinen instituutti

21. 3. Ensimmäisen parlamenttivaltuuskunnan matka Kiinaan 1956

Luennoitsija: Veli Rosenberg
Paikka: Annantalon auditorio (Annankatu 30, 00100 Helsinki)
Aika: 21.3. klo 17:00-18:30

Vuosi 1956 oli Suomen ja Kiinan välisissä suhteissa vilkasta valtuuskuntien vaihdon aikaa. Yksi tärkeimmistä suomalaisista valtuuskunnista kyseisenä vuonna oli eduskunnan puhemies V.J. Sukselaisen johtama parlamenttivaltuuskunta. Parlamenttivaltuuskunnan matka Kiinaan oli merkittävä tapaus sekä Suomen että Kiinan kansantasavallan historiassa. Valtuuskunta tapasi Kiinan koko korkeimman johdon, millaista ei ole enää vuosikymmeniin tapahtunut.

Kiina-asiantuntija Veli Rosenberg kertoo tiistaina 21.3. Annantalolla sanoin ja kuvin, keitä Suomesta matkusti Kiinaan ja millainen merkitys valtuuskunnilla oli maittemme välisiin suhteisiin. Tilaisuudessa esitetään myös matkasta tehty lyhyt dokumenttielokuva.

Kuva:
Eduskunnan puhemies V.J.Sukselainen, Kiinan kansankongressin pysyvän komitean puhemies Liu Shaoqi ja Kiinan kansantasavallan presidentti Mao Zedong kävelemässä ulos juhlasalista tapaamisensa jälkeen. (Suomi-Kiina-seuran kuva-arkisto)